Un ecosistem în echilibru.

Descoperă importanța menținerii echilibrului florei vaginale.

Grup de prietene zâmbitoare în lenjerie intimă

La nivelul vaginului tău conviețuiesc, în mod normal, mai multe tipuri de microorganisme care poartă numele de floră vaginală. Un adevărat ecosistem!

O floră vaginală echilibrată este predominant compusă din lactobacilii Doderlein, așa-numitele “bacterii bune” produse de organismul tău. Însă compoziția florei vaginale se modifică în permanență, odată cu vârsta, schimbările hormonale, activitatea sexuală sau starea noastră generală de sănătate.

Lactobacilii sunt foarte importanți. Ei asigură un mediu ușor acid care protejează împotriva infecțiilor și împiedică dezvoltarea microorganismelor patogene precum bacteriile sau fungii (spre exemplu, Candida).

În momentul în care aceste microorganisme “neprietenoase” se înmulțesc și devin mai numeroase decât lactobacilii, se produce un dezechilibru. Și așa poate apărea infecția.

Ce poate dezechilibra flora vaginală?

Trebuie să știi că o infecție intimă, determinată de dezechilibrul florei vaginale, nu este un lucru rușinos. Se poate întămpla oricui, și, de fapt, este estimat că 3 din 4 femei se vor confrunta cu aceste modificări o dată pe parcursul vieții.

Iată câțiva factori care pot favoriza apariția acestui dezechilibru:

icon_Fluctuații-hormonale

Fluctuații hormonale
cauzate de sarcină, contraceptive, menstruație, stres

icon_folosiera

Folosirea
tampoanelor interne

icon_Săpunuri

Săpunuri sau
geluri de duș
care conțin substanțe care afectează pH-ul natural vaginal

icon_Lenjeria-intimă

Lenjeria intimă din material sintetic
sau prea strâmtă

icon_Boli-cronice

Boli cronice
precum diabetul zaharat
și bolile autoimune

icon_sistem-imunitar

Un sistem imunitar
deficitar

icon_Frecventarea

Frecventarea piscinelor
sau a sălilor de sport fără a avea o igienă locală corespunzatoare după

icon_Igiena-intima

Igiena
intimă
precară

Vizita la medic

În cazul în care apare o modificare a secreției vaginale normale (culoarea, mirosul sau consistența par neobișnuite), iar aceasta este însoțită de mâncărime, senzație de arsură, durere sau alte simptome (febră, tulburări la urinare, sângerare în afara menstruației), acestea pot fi semnele unei infecții sau ale unei alte afecțiuni.

Îți recomandăm un consult medical de specialitate pentru a primi cele mai bune sfaturi și recomandări de tratament.

REFERINȚE:
RCP și prospect produs ;Secondo Guaschino. Benzidamina nelle vulvovaginiti: lo stato dell’arte About Open. 2017; 3(1): 10-23. DOI: 10.19156/abtpn.2017.0017

Acest medicament conține benzidamină și se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului. Viza de publicitate Nr: 4253 / Data: 30.12.2022.
Sfaturile și orice informaţii despre sănătate disponibile pe www.tantumrosa.ro au rol informativ și educaţional. Acestea nu pot înlocui consultul medical sau diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor și analizelor medicale. Pentru orice problemă de sănătate vă sfătuim să consultaţi un specialist în domeniul sănătății, medic sau farmacist.

© Tantum Rosa 2022. Toate drepturile rezervate.